Op stap in Hollands Kroon
Uitgegeven op 13-04-2024 om 23:06  |  link  |  bewaar  |  print

Alle activiteiten in Hollands Kroon zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde.
Het plaatsen van berichten, aankondigingen, in deze rubriek is gratis tenzij het commerciële activiteiten betreft.
Dag en datum staan er boven.

Let op: Alle activiteiten die iedere week op dezelfde dag plaats vinden leest u onderaan dit artikel. Wij gaan ervan uit dat deze activiteiten bij de deelnemers inmiddels bekend zijn.

Activiteiten kunt u mailen aan redactie@wieringernieuws.nl.

Een activiteit ook op de voorpagina plaatsen en/of een advertentie plaatsen betreffende een activiteit, dit kan. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. U kunt ons mailen voor de mogelijkheden.

Klik hier voor een overzicht van exposities en musea


Klik op de activiteit voor meer informatie

zaterdagdag 20 april t/m 11 meiANNA PAULOWNA - Cursistenexpositie in De Keesschuur


afbeelding: pastel van Ariëtte Buchter.

Vanaf zaterdag 20 april t/m 11 mei hangen werken van de Cursisten van De Keesschuur op de vide van het atelier aan de Middenweg 9b in Anna Paulowna. Het thema van de tentoonstelling is: Eten en Drinken in de breedste zin des woords !! Het aanbod varieert van een olieverf van een "aangeklede"kop koffie, tot een gebakken ei, van een ondeugende orgie tot een zak patat. Er is werk in allerlei technieken: acryl, olieverf, aquarel en pastel.

Tijdens de Bloemendagen is de expo geopend van 's morgens 10.00 tot 17.00 uur. Nadien zijn de openingstijden gelijk aan de winkeltijden: woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang natuurlijk vrij.
zaterdagdag 20 en zondag 21 april

Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend

AFSLUITDIJK KORNWERDERZAND - Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Liniebreed Ondernemen organiseert op 20 en 21 april 2024 een nieuw landelijk evenement: het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Tijdens dit weekend zullen zo veel mogelijk erfgoedlocaties de deuren openen, van Romeinse Limes tot Koude Oorlog en van Atlantikwall en Hollandse Waterlinies tot Zuiderwaterlinie. Ook het Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend. Tegelijk wordt stilgestaan bij 75 jaar NAVO.

De stelling Kornwerderzand op de Afsluitdijk was in de vorige eeuw een belangrijk verdedigingswerk. De sluizen bij Kornwerderzand moesten worden verdedigd. En een eventuele vijand moest worden tegengehouden om de Afsluitdijk over te steken. In die opdracht zijn kapitein Boers en zijn mannen in mei 1940 zeker geslaagd. Vóór de overgave van het Nederlandse leger op 14 mei waren de Duitsers niet in staat Kornwerderzand te bereiken.

NAVO en Koude Oorlog
Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht. De NAVO beschermt de democratie, persoonlijke vrijheid en rechtsorde in de lidstaten. De NAVO is defensief en er op gericht de vrede te bewaren. Dit jaar 75 jaar!
In 1951 kreeg de stelling Kornwerderzand als NAVO-basis weer de rol van verdedigingslinie van de spuisluizen. Er kwamen bewakingstroepen van het Regiment Van Heutz en in de kazematten werden NAVO-militairen gelegerd.

Op een aantal plaatsen werden Sherman Firefly-tanks ingegraven. Alleen de geschutskoepels bleven boven de grond. Een goedkope oplossing die zorgde voor een grotere vuurkracht. Op het museumterrein herinnert een koepel van een Sherman Firefly tank aan de periode van de Koude Oorlog. Begin jaren 60 werd de stelling Kornwerderzand weer verlaten.

In het Kazemattenmuseum wordt in kazemat VII ruim aandacht besteed aan de periode van de Koude Oorlog. Een Duits onderkomen is ingericht met informatie over de Atlantikwall. de Duitse verdedigingslinie van Noord Noorwegen tot Spanje. De Duitsers begonnen in 1943 met de bouw. De stelling Kornwerderzand werd toen onderdeel van de Atlantikwall. In het museum herinnert onder andere een Duitse bunker hieraan.

Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed is het Kazemattenmuseum op de gebruikelijke tijden geopend. Tientallen andere verdedigingswerken zijn ook in het weekend geopend. De deelnemende locaties zijn te vinden op www.koudeoorlog.nl.
zaterdagdag 20 april

Tobi Kooiman in BON-theater


Tobi Kooiman is cabaretier, stand-up comedian en wiskundige.
Zaterdag 20 april in het BON-theater


De titel van zijn debuutvoorstelling was Best Of, omdat alleen je eerste voorstelling sowieso de beste tot nu toe is.

Hier zei Tobi zelf het volgende over:
”Ik heb de titel Best Of 2 gekozen uit zelfbescherming. Ik heb me namelijk door ervaren vakbuddy’s laten vertellen dat veel komieken na hun 2e voorstelling geen inspiratie meer hebben. Dat risico wil ik bij voorbaat tackelen. Bij wedstrijdjes doe je meestal Best Of 3, oftewel spelen tot 2-1 of 2-0, maar je hebt ook wel eens Best Of 2. Dan wordt het 2-0 of 1-1, maar bij 1-1 moet je een beslissingswedstrijd en wordt het alsnog 2-1. Dus Best Of 2 en Best Of 3 zijn eigenlijk hetzelfde. Als ik dan na Best Of 2 geen inspiratie meer heb, noem ik mijn 3e voorstelling Best Of 3. Dan doe ik daarin exact hetzelfde als in Best Of 2, en als mensen dan achteraf komen klagen dat ze alles al kenden, kan ik zeggen: “Dat had je kunnen zien aan de titel.”

We zullen zien wat de toekomst brengt, maar voorlopig zijn we heel benieuwd met welke (gegarandeerd splinternieuwe) hersenspinsels hij nu weer op de proppen komt!

Tobi Kooiman is cabaretier en wiskundige. Hij tackelt met zijn gevoel voor logica levensvraagstukken en alledaagse kwesties en neemt op de koop toe dat het publiek ongegeneerd door zijn verhalen heen lacht.

Bij cabaretfestival Cameretten won hij de Publieksprijs, en zijn eerste voorstelling, Best Of, kreeg meteen ★★★★★ van cabaret.nl, dat sprak van een verfrissende wind en hits in overvloed.

Kaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar via de website bon-theater.nl.
Aanvang van de voorstelling is 20:15
Locatie Admiraliteitsweg 6 A, Medemblik
Het BON-theater café is open om 19:30 voor koffie en het afhalen van de plaatsbewijzen.
zaterdag 20 april

Wandeling naar Weelpolder en bezoek aan Rundveemuseum in Aartswoud

Landschap Noord-Holland en Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijke excursie.
De excursie begint met een wandeling naar de Weelpolder, ten noorden van Aartswoud en onderdeel van de provinciale ecologische hoofdstructuur.
Na de wandeling is er alle tijd voor een bezoek aan het museum. Twee aanvangstijden: zaterdag 20 april 11:00 uur en 13:30 uur.
Weelpolder met weidevogels
De natuurgids van Landschap Noord-Holland neemt je mee voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur heen en terug Weelpolder, vanaf het museum.
Het land van deze polder ziet er een beetje rommelig uit. Geen strak biljartlaken van gras, maar een mozaïek van kruiden, bloemen, brede greppels en drassige stukjes land: het soort land waar weidevogels zich thuis voelen.
Zie je grutto’s, tureluurs, slobeenden of een lepelaar? De gids zal je tijdens de wandeling alles over de flora en fauna vertellen.
Rundveemuseum Aat Grootes
Na terugkomst in het Rundveemuseum heb je alle tijd om daar uitgebreid een kijkje te nemen: een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor de ondergang worden behoed.
Een museum vol leven, waar altijd iets te zien of te beleven valt. Ook is er een ontdekkingspad en een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijd. Het Rundveemuseum dankt zijn naam aan Aat Grootes, de vroegere eigenaar en bewoner van de boerderij. Met zijn vrouw Alie en hun kinderen Piet, Marijke en Gré heeft hij er gewoond en gewerkt tot zijn dood in 1998.
Combi-tarief voor dit arrangement
Volwassenen: € 11,00; beschermers/donateurs Landschap Noord-Holland € 7,00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: €7,50; kinderen van beschermers/donateurs € 4,50
Graag reserveren. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Wanneer: zaterdag 20 april 2024 van 11:00 uur tot 13:00 uur of van 13:30 uur tot 15:30 uur
Vertrekpunt: Rundveemuseum Aat Grootes; Schoolstraat 43; 1719 AT Aartswoud

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl
zondag 21 april

Pratende koeien leren verstaan in het RundveemuseumOp zondag 21april kunnen bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland of op de stal van het museum in Aartswoud. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.30 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er maar 25 personen worden toegelaten. Als de sessie in het weiland is, wordt van de bezoekers verwacht dat ze goed ter been zijn.

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaren serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet veldwerk op verschillende bedrijven en leert steeds wat bij. Er is uitgezocht dat koeien veel verschillende geluiden kunnen produceren. Volgens Leonie zeggen koeien zachtjes hallo tegen andere koeien, maar ook tegen mensen die ze herkennen en die ze beschouwen als lid van de kudde. Daarin zijn weer een aantal patronen te herkennen. Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en zal de toehoorders op 21 april zeker anders naar het loeien van koeien leren luisteren en vooral naar het gedrag van koeien leren kijken. Maar of we ze allemaal gaan verstaan? Er zal nog veel niet duidelijk zijn maar het begin is er. De koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als we ze beter begrijpen!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor bezoek kunt u reserveren via www.rundveemuseum.nl
zondag 21 april

Intuïtief schilderen

Op zondag 21 april van 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur geef ik een schilderles

In deze schilderles leer je om een schilderij te maken vanuit je intuïtie dus vanuit je gevoel. Het is niet nodig dat je al enige kennis hebt om te kunnen schilderen.

We beginnen met een kopje thee of koffie, ondertussen geef ik uitleg over de materialen welke we gaan gebruiken, jullie krijgen van mij een kleurenschema met de kleuren zoals ze gemengd kunnen worden en welk effect de kleuren op elkaar hebben.
Ik leg verschillende technieken uit waarmee je kan werken bijvoorbeeld met het paletmes, een kwast.

Dan gaan we in een korte meditatie en vanuit de verbinding met jezelf ga je een tekening maken met houtskool op je schetspapier daarna ga je deze tekening overzetten op je schilderpapier.
Of je trekt een kaartje waar een boodschap voor jou opstaat, vanuit deze boodschap maak jij je schilderij.

Voor meer informatie kan je kijken op www.monartschilderen.nl

Aanmelden kan tot 18 april.

Kosten: € 35,00 dit is inclusief alle materialen.

Leslocatie:
De Kapel
Gasthuisweg 52
1779AJ Den Oever

Monique Bakker 06-25229907
MonArt schilderen
zondag 21 april

Delight in de KeesschuurZondag 21 april ontvangt De Keesschuur de Helderse 5-mans band "Delight"
Het is al enige jaren geleden dat Delight optrad in de Keesschuur en het belooft een goed weerzien te worden. De bezetting is: Monique / zang, Ruud / gitaar en zang, Freek / gitaar en zang , Wolf / basgitaar en zang en Fred op drums.
Op het repertoire van "Delight" staan nummers van o.a. The Eagles, Joe Cocker, Cat Stevens, Shocking Blue, The Drifters, The Beatles enz.
Aanvang optreden: 14.00 uur
Atelier open : 13.00 uur
Adres Keesschuur: Middenweg 9b Anna Paulowna.
Toegang : vrij.
Verzoek om te parkeren bij de begraafplaats op 5 min.lopen.
zondag 21 april

Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92

DEN OEVER - Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92Kom kennis maken met ”Jeu de boule”, een sport voor alle leeftijden vanaf 12 jaar.
Vanaf 13 uur ben je van harte welkom bij de vereniging aan de Oosterkruisweg in Den Oever.
Het blauw/gele welkomstbord kun je niet missen, koffie of thee staan klaar.
Ook een balletje gooien? Dat kan, er zijn boules beschikbaar en de leden leggen je graag de spelregels uit. Je zult ervaren, dat er meer in zit dan je altijd gedacht had.
Zien we jou ook zondag 21 april?Even wat meer informatie:
Boel-Skik bestaat inmiddels al 31 jaar en beschikt over 10 boule-banen en een gezellig clubhuis met terras. Leden kunnen drie keer in de week boulen op maandag, woensdag en zaterdagmiddag.
Dat is niet verplicht, de mogelijkheid is er wel.
In de pauze wordt er gezamenlijk koffie of thee gedronken, ook na afloop is er voor de liefhebbers nog gelegenheid voor een praatje en een drankje, bij mooi weer buiten op het terras.
Boel-Skik organiseert toernooien en kampioenschappen voor haar leden, maar ook uitwisselingen met andere verenigingen in de omgeving. De vereniging is aangesloten bij de NJBB (Nederlandse jeu de boulebond ) Het lidmaatschap van de club geeft u tevens recht op meespelen in diverse competities en toernooien georganiseerd door de NJBB.
Kijk alvast op de website www.boelskik92.nl om een indruk te krijgen.
Loes Boerdijk
zondag 21 april

Uniek concert van wereldberoemde musici Ton Koopman en Klaus Mertens in Oosterland

Uniek concert van wereldberoemde musici Ton Koopman en Klaus Mertens in OosterlandOOSTERLAND - In de Michaëlskerk van Oosterland (NH) vindt op 21 april 2024 om 15.00 uur een uniek concert plaats. De wereldberoemde musici Ton Koopman en Klaus Mertens zullen liederen van Johann Sebastian Bach zingen en spelen op het befaamde Teschemacherorgel (1762) dat in het vroegmiddeleeuwse tufstenen kerkje staat.

Prof. dr. Ton Koopman is één van de bekendste Bachkenners ter wereld en oprichter -en dirigent- van het wereldberoemde Amsterdam Baroque Orchestra en Choir. Daarnaast is hij wetenschapper, docent en gastdirigent van toonaangevende orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, New York Philharmoniker en Orchestre Philharmonique de Radio France Paris. Verder geeft hij als klavecinist en organist op veel plekken ter wereld concerten, waaronder op de beroemdste orgels van Europa.

Op 21 april geven Ton Koopman en de Duitse wereldberoemde bariton Klaus Mertens een concert met daarin een hoofdrol voor het Teschemacherorgel van de Michaëlskerk te Oosterland. Koopman en Mertens hebben eerder opnames gemaakt met dit bijzondere instrument. Tijdens de cd-opnames zongen en speelden zij de ‘Schemelli-liederen’ van Johann Sebastian Bach. Deze cd wordt tijdens het concert op 21 april gepresenteerd en is uiteraard ook te koop.

Koopman is lyrisch over het historische instrument en nodigt eenieder uit het concert bij te wonen. “Weinig mensen realiseren zich namelijk hoe uniek dit orgel is. Het klinkt echt fenomenaal en heeft klankkleuren die veel orgels niet hebben”, aldus Koopman.

Schemelli-Lieder
Tijdens het koffieconcert zullen de musici ook liederen spelen die afkomstig zijn uit het muzikale liedboek met de titel ‘Schemelli-Lieder’. Daaraan is een bijzonder verhaal gekoppeld: pas in het midden van de jaren 1730 lijkt Bach zich namelijk bezig te houden met het componeren van liederen op ‘hedendaagse teksten’. Zo’n kleine serie liederen is vooral te vinden in het tweede pianoboekje voor Anna Magdalena Bach.

Bach en zijn vrouw componeerden enkele ‘nieuwe liedjes’ die het dagelijks leven in het gezin verrijkten, zoals ’s avonds thuis tijdens het muziek maken of het bidden met hun kinderen. De liederen van het muzikale liedboek hebben hun titel "Schemelli-Lieder" gekregen naar de uitgever Georg Christian Schemelli (rond 1680-1762). Schemelli is zeker verantwoordelijk voor de hoofdselectie van 954 liederen en dus ook voor de selectie van Bach-zettingen op muziek, waarvan een deel in Oosterland zullen worden uitgevoerd.

Orgel met rijk verleden
Prof. dr. Ton Koopman is gefascineerd door historische instrumenten en kwam daarvoor decennia geleden al in Oosterland terecht. Nu keert hij met de gelauwerde bariton Mertens terug. Koopman bespeelt het uit de kluiten gewassen Teschemacher-huisorgel dat dat in 1762 door de Duitser Jacob Engelbert Teschemacher (1711-1782) uit Elberfeld-Wuppertal voor “…eene aanzienlijke familie” werd gebouwd.

Hoewel niet helemaal duidelijk is welke familie dit betreft, gaat het vermoedelijk om de rijke Rotterdamse koopman Zacharias Hope. Zijn familie had door een huwelijk banden met de Amsterdamse burgemeestersfamilie Van de Poll. Nadat het instrument ‘wegens een bijzondere omstandigheid’ in handen was gekomen van de burgemeester van Amsterdam (Jonkheer Van de Poll), werd het door hem in 1806 cadeau gedaan aan de Engelmunduskerk van Velsen.

Zeer compleet bewaard gebleven

Maar in die Engelmunduskerk zocht men rond 1902 een moderner instrument, waarna het te koop werd aangeboden. Toen men op het voormalig eiland Wieringen van het aanbod hoorde, reisden enige kerkvoogden van de Hervormde gemeente Oost-Wieringen met organist Cornelis Koorn naar Velsen om het instrument te bezichtigen. Zij besloten ter plekke tot aankoop van het bijzondere instrument voor 1200 gulden (een godsvermogen in die tijd) en vervoerden het instrument per tjalkje in speciale houten kisten naar het eiland Wieringen, waar het een plaats kreeg in de Michaëlskerk te Oosterland.

In de 11e-eeuwse godshuis wordt het historische instrument -dat zeer compleet bewaard is gebleven- gekoesterd, onderhouden, regelmatig bespeeld en alom geprezen. Eerder is het orgel is het door orgeldeskundigen beschreven als ‘een van fraaiste en veelzijdigste huisorgels van ons land, zowel qua uiterlijk als klank’. Een extra reden om dit bijzondere concert bij te wonen!

Informatie:

Koffieconcert Ton Koopman en Klaus Mertens - Schemelli liederen van J.S. Bach

Kaartverkoop: www.zininoosterland.nl
Adres: Michaëlskerk, Kerkweg 22, 1779CC Den Oever
Datum: Zondag 21 april 2024
Aanvang: 15.00 uur
Entreeprijs: € 16,50 p.p.
Zaal open: Vanaf 14.15 uur
Concert zonder pauze
CD-verkoop na afloop van het concert
dinsdag 23 april

Taxatiemiddag in Hotel Wieringermeer in WieringerwerfOp dinsdag 23 april vindt er een taxatiemiddag plaats in Hotel Wieringermeer in Wieringerwerf. Taxateur Arie Molendijk taxeert daar uw oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten.

De in den lande bekende taxateur werkt al jaren samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheken en overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling.

Molendijk: “De taxaties die ik verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op recente opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op veilingen. De taxaties vinden alleen plaats op mijn taxatiedagen, dus niet via foto’s, telefoon of per e-mail.”

De kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot vijftig euro. “U krijgt altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf tweehonderd euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.”

Bezoekers zijn van harte welkom en worden vriendelijk ontvangen in de lounge van het hotel, Terpstraat 49 op dinsdag 23 april van 13.30 tot 16.00 uur. Voor meer informatie en andere taxatiedagen zie: www.molendijkboeken.nl
woensdag 24 april

Wieringer Activiteiten Vereniging

OPSTAPTIJDEN WAV
De opstaptijden voor Enkhuizen op 24-04-2024 zijn:
Westerland hoek Poelweg 9.00 uur
Hippo 't Hoekje 9.15 uur
Hippo Slingerweg, hoek Mering 9.35 uur
Den Oever bij de Molen 9.55 uur.

Alleen meenemen Mooi Weer!
donderdag 25 april

Jaarvergadering Flora


donderdag 25 april

Voorjaarsstuk maken bij Wieringer VrouwenBeste dames,

Graag nodigen we jullie uit om een mooi voorjaarsstuk te maken. We maken een bloemstuk om binnen te zetten. Het wordt een ander bloemstuk als getoond op het plaatje.
We laten ons graag verrassen door de creativiteit en aparte stukken van de Bloemennis, de knusse bloemenwinkel midden in het hart van Hippolytushoef.

Datum: Donderdag 25 april: 9.30 uur
Locatie: Dorpshuis Hippolytushoef
Kosten: € 15,00, inclusief koffie met lekkers.

Graag zelf een snoeischaartje en mesje meenemen.

Alleen voor leden. Interesse om mee te doen? Word dan lid en kijk op de website van de Wieringer Vrouwen naar de vele activiteiten.

Opgave voor 12 april bij Hanny Kurver, tel. 06-55854355,
e-mail: kurverh@gmail.com
vrijdag 26 april

Veteranencafé

HIPPOLYTUSHOEF - Op vrijdag 26 april a.s. is weer de maandelijkse bijeenkomst in het Veteranencafé.Vrije inloop van 15:00 tot 18:00 uur in Café “Arlette” , Nieuwstraat 26 in Hippolytushoef.
Als U alleen komt om gezellig een kopje koffie te drinken: ook goed!
De maandelijkse ontmoeting is ook voor partners, weduwen van Veteranen en oud-militairen die niet de Veteranenstatus hebben.

Tip:

In het kader van eenzaamheidsbestrijding : weet U iemand die Veteraan is en alleen woont: neem hem/haar eens mee!
vrijdag 26 en zaterdag 27 april

Wieringer Ontmoetingsdiner

Het Wieringer Ontmoetingsdiner wordt weer voorbereid en wordt gehouden op vrijdag 26 april.

Naast lekker eten, is het doel van het Ontmoetingsdiner het elkaar ontmoeten. Het Wieringer Ontmoetingsdiner is bedoeld voor mensen die op Wieringen wonen en die alleen wonen, en vaak alleen eten.

Aanmelden kan vanaf maandag 8 april. Dat kan telefonisch bij Sjoerd Folkertsma 0227 602465. Als het nodig is, kan vervoer geregeld worden. De kosten zijn vijf euro.

Het diner begint om 18.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. De zaal gaat open om kwart voor zes.

De locatie is: Filadelfia kapel, Beltstraat 7-9 in Hippolytushoef.

Het Wieringer Ontmoetingsdiner is een initiatief van de vier Wieringer kerken: de Rooms Katholieke Parochie, de Protestantse Gemeente Wieringen, de Doopsgezinde Gemeente Wieringen en de Filadelfia Gemeente.
vrijdag 26 en zaterdag 27 april

Café Arlette


zaterdag 27 april

Koningsdag in Hollands Kroon, diverse locaties

WESTERLAND - Koningsdag zaterdag 27 april bij café Waddenzee.ℙ𝕣𝕠𝕠𝕤𝕥 𝕠𝕡 𝕕𝕖 𝕜𝕠𝕟𝕚𝕟𝕘 🧡

Koningsdag 2024 wordt één groot feest 🎉 bij café Waddenzee. Vanaf 16:00 uur komt Petra Rotgans zingen 🎤 met haar caravan 🎶

Reserveren is niet nodig. Je kunt gewoon lekker plaatsnemen op ons terras 🍻

Fijne Koningsdag 👑
Koningsdag vier je in de speeltuin De Helderse Buurt!Een Oranje feest vol dans, spel en vrolijkheid op 27 April
Hippolytushoef | Koningsdag is de dag waarop Nederland oranje kleurt, en bij Speeltuinvereniging De Helderse Buurt pakken we dat groots aan. Dit jaar transformeren we de speeltuin voor één dag in een koninklijke speelarena vol vermaak voor jong en oud.Feestelijke fietsoptocht
De dag begint met het uithangen van de vlag met wimpel, waarna de traditionele versierde fietsoptocht van start gaat. Trek je meest feestelijke oranje kleding aan, versier je fiets met vlaggen en slingers en maak kans op een prijs voor de mooiste versiering! De optocht start om 11.30 uur bij de poort. Mis het niet en kom genieten van alle prachtig versierde fietsen!Gezellige vrijmarkt
De speeltuin staat deze dag helemaal in het teken van Koningsdag met een vrijmarkt van 11.00 tot 15.00 uur. Haal je oude spullen van zolder en claim snel je plekje, want vol = vol. Een perfecte gelegenheid om oude schatten een nieuw thuis te geven!

Exclusieve Dansworkshop van House of Dance
Een speciaal hoogtepunt is de dansworkshop van House of Dance. Kinderen kunnen hun hart ophalen bij de exclusieve workshop waar ze nieuwe dansmoves leren van professionele dansinstructeurs. Voor meer informatie over wat je kunt verwachten, bezoek de website van House of Dance: www.house-of-dance.nl

Verder vullen loterijen met fantastische prijzen, diverse spelletjes, heerlijke warme broodjes, en swingende muziek de dag met vreugde en vermaak.

Het volledige programma staat op: www.heldersebuurt.nl/Nieuws-activiteitenzondag 28 april

Open dag in sprookjesachtig Wildrijk bij St. MaartensvlotbrugIn het prachtige bosje Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug vindt zondag 28 april een open dag plaats. Wandel mee met speciale rondleidingen van natuurgidsen van Landschap Noord-Holland, die elk heel uur tussen 11.00 en 15.00 uur zullen beginnen. Maar uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid van dit bijzondere natuurgebied genieten. Het voorjaar is sprookjesachtig mooi, met het blauwe tapijt van wilde hyacinten en de zang van broedvogels.

Volop voorjaar!
Een wandeling door dit bos van 17 ha is altijd een feest, maar in het voorjaar is het helemaal bijzonder. Dat komt door de vele stinzenplanten die er dan massaal bloeien. Vooral de wilde hyacint komt hier in ongelofelijke aantallen voor.
Ook de bijzondere dichtersnarcis bloeit in deze periode. De boerenkrokus, bosanemoon en voorjaarszonnebloem groeien er, en daartussen de jonge varens met hun frisse groene kleur.

Het bos is vol met zingende en broedende vogels.
Je komt ogen en oren te kort!

Stukje geschiedenis
Kort na het droogvallen van Polder De Zijpe (1597) werden overal in de nieuwe polder bosjes aangelegd: Plantagies. Deze dienden als bescherming van de omliggende landerijen tegen stuivend zand.
Een paar jaar later liet een Amsterdamse koopman bij “Plantagie Wildrijck” een buitenhuis bouwen en hij was het die de eerste hyacintjes plantte. Van alle plantagies zijn alleen het Wildrijk en het Ananasbos (Anna’s bos) over.
Wildrijk was in 1940 de eerste aankoop van het net opgerichte Landschap Noord-Holland. Hiermee werd de hoge natuurwaarde van Wildrijk veiliggesteld
Van 11:00 tot 16:00 uur staan vrijwilligers en gidsen met een promotiewagen bij het bosje en zij vertellen je graag over de natuurgebieden en activiteiten van Landschap Noord-Holland in de Noordkop.
Koffie, thee en limonade staan klaar.

Wanneer: zondag 28 april 2024 van 11:00 uur tot 16:00 uur; rondleidingen starten ieder heel uur; de laatste begint om 15.00 uur
Waar: Ingang Wildrijk: tegenover parkeerterrein aan de Zeeweg - Sint Maartensvlotbrug

Zie voor verdere informatie: www.gaatumee.nl
zondag 28 april

Lezing; Staken op leven en dood.

WIERINGERWERF - Hans Morssinkhof vertelt in Wieringerwerf over het boek ‘Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943’.Nederland was al drie jaar door de Duitsers bezet toen op 29 april 1943 het bevel kwam dat alle voormalige Nederlandse militairen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. De reactie was ongekend: binnen een dag legden 100-duizenden het werk neer. De staking was de grootste ooit in Nederland.

Ook in ons gebied werd gestaakt.
Voor het raadhuis in Wieringerwerf kwamen op 1 mei 1943 tientallen Wieringer arbeiders van de Grontmaatschappij en neringdoenden en ambachtslieden uit de polder samen; ook het personeel van het telefoonstation staakte. In Kolhorn, Groet- en Waardpolder staakten landarbeiders. Bij de zuivelfabriek van Wieringerwaard was de animo gering vanwege de angst voor represailles.

Terecht want de opstand werd overal in Nederland bruut neergeslagen. De NSB-burgemeester van Wieringermeer, landbouwer Aris Saal bedreigde een staker met een revolver, liet een lijst opstellen van wie hij zag als de aanstichters en stuurde een veldwachter met de lijst naar de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Meerdere mensen belandden in strafkampen. Nederland-breed waren er 200 doden te betreuren. Een oud-onderwijzer te Oosterland, de Fries Jan Eisinga (Gorredijker) werd op 5 mei in Leeuwarden gefusilleerd. De Duitsers hadden hun ware gezicht getoond en het verzet kreeg vleugels.

Tijdens de lezing gaan we in op het verloop en gevolg van deze staking in ons gebied, het huidige Hollands Kroon.

Entree euro 5 p.p., inclusief een consumptie
Aanmelden via https://www.joodswerkdorpwieringermeer.nl/nieuws--en-activiteiten/

Praktisch:
Datum: Zondag 28 april 2024
Aanvang: 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uur)
Eindtijd: 15.45 uur.

Adres: Trouwzaal in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, 1771CE Wieringerwerf.

Let op de symboliek: in april 1943 zat de rechtmatige burgemeester van Wieringermeer, Gerrit Gesinus Loggers al een jaar gevangen in kamp
zondag 28 april

ROON STAAL DOET JULIANADORP AAN TIJDENS LENTE TOUR(Foto Kenneth Stamp)

JULIANADORP- Zanger en pianist Roon Staal komt in zijn nieuwe Lente Tour naar Julianadorp. Het concert vindt plaats op zondag 28 april in de Ontmoetingskerk. De aanvangstijd is 16.00 uur.

Magische, rustgevende sfeer
Met zijn warme tenor-stem en melodieuze pianospel speelt Roon bekende cover songs op authentieke wijze en eigen werken, zowel in het Engels als Nederlands. Tijdens de concerten brengt hij zowel eigen, originele werken (zoals Promise, The Garden Of Light, Malawiaans Gebed ten gehore als bekende covers (o.a. Help Me Through The Night, I Have A Dream (Abba), Sound Of Silence, Bridge Over Troubled Water (Simon&Garfunkel), Sailing (Rod Stewart) en Stay With Me 'Till The Morning).

Musical en buitenland
Als kind stond Staal al op de theater planken en in TV studio's met artiesten als John Kraaijkamp sr., Ruth Jacott, Ron Brandsteder en Ernst Daniël Smit. In de hit-musical Les Miserables speelde Staal de kinderrol Gavroche in het Carré Theater en als jonge twintiger nam hij de titelrol in de rock-opera 'Tommy' op zich met lovende kritieken ten gevolg. In de musical Rembrandt speelde hij even later naast Henk Poort als zoon Titus van Rijn en met Chantal Janzen en Freek Bartels gaf hij in 2010 gestalte aan het verhaal van de Hollandse musical Petticoat waarmee hij de grotere theaters aandeed. Met name daarna trad Roon ook veel op in het buitenland met zijn solo werk terwijl hij in Nederland nu zo'n 4 touren per jaar volbrengt.


Niet bekend van radio of TV maar door legendes geprezen
"Wonderlijk, eigenlijk, dat het hem is gelukt zo lang relatief onbekend te blijven", aldus recensist Jacques
d' Ancona. Niet bekend van radio of TV maar geprezen door bekendheden zoals Art Garfunkel (Let the amazing tenor vocal performance of Mr. Staal now carry you away!) en Gilbert O'Sullivan (It's his voice, not least his songwriting ability, that really shines throughout) en het publiek dat u reeds voorging kunt u deze lente nu genieten van de ontwapenende performance van deze 44-jarige musicus.

Alle informatie over dit concert kunt u vinden op de website www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06-15403125.
dinsdag 30 april

Cursus Violette Vlam

Cursus Violette Vlam
Op dinsdag 30 april start er weer een cursus Violette Vlam
De cursus wordt over 8 bijeenkomsten gegeven, elke bijeenkomst is ongeveer 2 uur. Ik hanteer daarbij een minimale groepsgrootte van 2 personen en een maximale groepsgrootte van 6 personen. Lestijd is van 10.00 uur tot 12.00 uur op de dinsdagochtend in De Kapel, Gasthuisweg 52 in Den Oever.

Lesdatums zijn:

30 april 2024
7 mei 2024
14 mei 2024
21 mei 2024
28 mei 2024
4 juni 2024
11 juni 2024
18 juni 2024: opgave voor 27 april


Jij ontvangt aan het begin van de eerste bijeenkomst een doosje met 8 symboolkaarten en een USB stick met 8 begeleidende meditaties, zodat je daar thuis verder mee kunt werken.

Inhoud van de cursus
Elke bijeenkomst maken we helende reizen, dit doen we via inwijdingen (activaties), geleide meditaties en de kracht van de symbolen.

Gedurende deze cursus help ik jou waar nodig is, geef ik een bemoedigend woord of het befaamde duwtje in de rug om door te pakken.

Een prachtige en liefdevolle methode om mee te werken.
En het allermooiste aan deze methode is dat iedereen het in zijn/haar eigen tempo kan volgen.

Op www.deleylijn.nl kan je meer informatie vinden en je aanmelden.
Monique Bakker 06 25229907
zaterdag 4 mei

Hoor en zie de 'geheimen' van Eendenkooi 't ZandWat is dat voor een geheimzinnig bosje langs de Korte Bosweg bij ’t Zand? Al meer dan 400 jaar worden hier op vernuftige wijze eenden gevangen. Altijd al willen weten hoe dat in zijn werkt gaat en wat er nog meer in het bos te zien is?
Kom dan zaterdagmiddag 4 mei langs bij de kooi.
Vernuft en stilte in de Eendenkooi bij ’t Zand
Je loopt een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken.
Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. De kooi is sinds 1986 eigendom van Landschap Noord-Holland en in oude staat hersteld en wordt nu door vrijwilligers onderhouden. De eenden worden gevangen onder leiding van de kooiker.
Tijdens de excursie laat de gids van Landschap Noord-Holland zien hoe dat in zijn werk gaat. De gevangen eenden gaan trouwens tegenwoordig niet meer de pan in. Ze worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek en daarna vrijgelaten.
Kooibos en Mosselwiel
Het bos rond de kooiplas heeft een hoge natuurwaarde. Er zijn vogels te zien en te horen, er hangen vleermuiskasten en er groeien stinzenplanten. Vanaf de randen van het bos heb je zicht op de “Mosselwiel”: weilanden die zijn ingericht als weidevogelreservaat.
Deze excursie is ook heel leuk voor kinderen.

Wanneer: zaterdag 4 mei 2024 van 14:00 uur tot 16:00 uur
Waar: Eendenkooi ’t Zand; Korte Bosweg 47A; 1756 CA ’t Zand

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl
zaterdag 4 mei

Dodenherdenking

Overleven in een Jappenkamp
Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2024


HIPPOLYTUSHOEF - Het 4 mei comité Wieringen schenkt dit jaar tijdens de Dodenherdenking speciale aandacht aan een stukje geschiedenis dat wellicht niet bij iedereen bekend zal zijn: Nederlands-Indië en de Japanse interneringskampen.Ooggetuigenverslag
De dodenherdenking op Wieringen dit jaar gaat over een ooggetuigenverslag van een kleine kampbewoner, een jongen die geboren werd eind 1941. Zijn vader werd kort daarna gevangen genomen en tewerkgesteld aan de Birma-spoorweg. Enkele maanden later overleed hij. Zijn vrouw en kind komen terecht in kamp Ambawara 6. De moeder wordt vaak geslagen en maakt eten van alles wat er te vinden is: van mussen tot aan kakkerlakken en torren. Uiteindelijk overleven ze de oorlog, die daar officieel op 15 augustus 1945 eindigde.
Aan deze lijdensweg in Indonesië komt voor deze jongen en zijn moeder een eind als zij in januari 1946 op transport gaan naar Nederland. De oorlog is dan wel voorbij, maar de ontberingen in het Jappenkamp kunnen ze niet vergeten.

Herdenkingsbijeenkomst
Dit waargebeurde verhaal is door het 4 mei comité Wieringen opgetekend en staat centraal tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in de Hippolytuskerk. De bijeenkomst met de titel “Kleine kampbewoner” start om 18.30 uur. Tijdens de bijeenkomst wordt het verhaal uit het Japanse interneringskamp opgevoerd, een vertegenwoordiger van de gemeente houdt een toespraak en het geheel wordt muzikaal ondersteund door het Museumkoor en Harmonieorkest Apollo. Ook worden de namen genoemd van alle oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Wieringer grondgebied zijn omgekomen. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats Zandburen voor een korte ceremonie bij de graven van de geallieerden waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Nederlands-Indië
De 2e Wereldoorlog begon voor Nederland op 10 mei 1940 met de inval van de Duitsers. Maar in deze tijd was het Koninkrijk der Nederlanden vele malen groter. In Azië vielen ook Nederlands-Indië en Papoea-Nieuw-Guinea onder ons bewind.

Duitsland, Japan en Italië sloten op 27 september 1940 een alliantie, zij vormden samen de ‘asmogendheden’. Na de aanval op Pearl Harbour kreeg Japan de handen vrij om het rijk uit te breiden. In december 1941 werd Borneo aangevallen en al spoedig landden de Japanners op veel meer eilanden. Na de slag om de Javazee waren de geallieerden met de Nederlanders de macht kwijt en op 9 maart 1942 moest men zich overgeven.

Japanse bezetting
Japan zag zich als bevrijder van de miljoenen Aziaten. Het Japanse militaire regime dat vanaf 1942 de dienst uitmaakt in Indonesië had als motto: “Azië voor de Aziaten”. De Japanners zagen alle Europeanen als vijanden vanwege de eeuwenlange onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking.

Ook veel Indonesiërs zagen nu dat de Europeanen te verslaan waren. De Nederlanders en zij die meestreden tegen de Japanners, en dus vijand waren van het keizerrijk Japan, werden opgesloten in Japanse interneringskampen, de zogenaamde ‘Jappenkampen’.

Japanse interneringskampen
De Japanse soldaten was op harde wijze ingeprent dat een krijgsgevangene een laf en minderwaardig schepsel was. Burgers en krijgsgevangenen werden vastgehouden tijdens de Japanse bezetting. Er was een onderverdeling in krijgsgevangenkampen voor militairen en kampen voor burgers.

Veel mannen, militairen en romoesja's (een van Java afkomstige arbeider), aangevuld met burgers werden ingezet als dwangarbeiders aan de Birma-spoorweg, de zogenaamde ‘dodenspoorlijn’ in Birma en Thailand en de Pakanbaroe-spoorweg op Midden-Sumatra. Ook werden ze als dwangarbeider ingezet voor het aanleggen van vliegvelden, voor het werk in de mijnen of naar Japan gebracht om daar te werken in de fabrieken ten bate van de oorlogsindustrie.

De burgerkampen waren dan weer onderverdeeld in kampen voor mannen
(en oudere jongens) en vrouwen met kinderen tot en met tien jaar. Naarmate de oorlog vorderde en Japan wist dat het zou gaan verliezen werden de omstandigheden snel nog slechter.

In de burgerkampen was vaak een groot tekort aan voedsel, water en medicijnen. Latrines waren vaak verstopt waardoor besmettelijke ziektes vrij spel kregen en in de overvolle slaapvertrekken wemelde het van de wandluizen, vliegen en ratten. Zendingen van het Rode Kruis werden vaak eerst door de Japanners afgeroomd. De Japanners waren ook wreed tegen de burgers en krijgsgevangenen die vaak onder zeer slechte omstandigheden leefden. In de kampen heerste een zeer streng - en vaak onmenselijk - regime.

Einde van de oorlog en de kolonisatie
De oorlog eindigde op 15 augustus 1945 en op op 17 augustus 1945 werd de Indonesische Republiek uitgeroepen. Toch was toen het leed nog niet voorbij. De ‘Bersiap-periode' brak aan, een periode zonder bestuur. Er waren geen geallieerden en de Indonesiërs waren de Europeanen, Indo’s, Chinezen en Molukkers zeer vijandig gezind. In eerste instantie werden de bezetters (Japanners) nu ook de bewakers, om bescherming te bieden tegen pemoeda’s (de Indonesische vrijheidsstrijders).

Tijdens de Bersiap werd door Indonesische nationalisten gepoogd af te rekenen met alles wat niet-inlands was. De nationalisten wilden met hun acties duidelijk maken dat de tijd van koloniale overheersing voorbij was.
zondag 5 mei

Garage-Sale Wieringerwerf

Op zondag 5 Mei zal er op het Zuiderpark in Wieringerwerf een garagesale gehouden worden. 🏠🏡 Op de opritten bij de woningen zullen veel mooie spullen aangeboden worden.
U bent welkom van 11 uur tot 15 uur.
14 en 15 mei

Nationale Diabetes Challenge 2024: Loop je gezond met Team SportserviceTwee uur per week wandelen vermindert de kans op een beroerte met dertig procent. Drie keer per week wandelen is gunstig voor je geheugen, en een half uur per dag met de benenwagen kan depressiviteit met een derde verminderen. Daarom doet Team Sportservice Noordkop ook dit jaar weer mee aan de Nationale Diabetes Challenge. De eerste wandelingen vinden plaats op 14 en 15 mei 2024 in Schagen, Anna Paulowna en Julianadorp. Meld je aan en wandel mee.

Gedurende een periode van 20 weken kunnen mensen met diabetes, of een verhoogd risico daarop, stap voor stap hun conditie verbeteren. Ervaar wat bewegen met je gezondheid en diabetes kan doen, en ontvang tijdens de wandelingen tips over diabetes en wandelen. Het doel van deze uitdaging is om mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop in beweging te krijgen en gezamenlijk te werken aan het verbeteren van hun conditie door middel van wekelijkse wandelingen die qua afstand geleidelijk worden uitgebreid.
"20 weken wandelen lijkt misschien een grote uitdaging, maar in een gezellige en leuke wandelgroep behaal je veel," zegt Remon Schoorl van Team Sportservice Noordkop. De afstanden worden geleidelijk opgebouwd en je wordt begeleid door een ervaren (zorg)professional en/of beweegcoach, zoals een huisarts, diëtist, fysiotherapeut, podoloog en/of lifestylecoach.

De wandelingen starten op dinsdag 14 mei om 14:45 uur in Schagen, op dinsdag 14 mei om 16:00 uur in Anna Paulowna en op woensdag 15 mei om 15:30 uur in Julianadorp. Elke week vindt de wandeling op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip plaats. Loop elke week gezellig mee.

Aanmelden
Meedoen is gratis. Wel is het fijn als je je aanmeldt. Dit doe je eenvoudig via de website van de Nationale Diabetes Challenge. Zoek op Schagen, Anna Paulowna of Julianadorp en klik op 'ik wil meewandelen' om je aan te melden. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Remon Schoorl via: rschoorl@teamsportservice.nl.
zaterdag 25 mei

Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer


DE HAUKES - Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het AmstelmeerMet gelijkgestemden varen, de bemanning helpen, lekker genieten van de tocht en de hele dag de wind in de zeilen? Dat is weer mogelijk bij het Sloepzeilen op zaterdag 25 mei op het Amstelmeer. Team Sportservice Noordkop organiseert, samen met Marine Watersportvereniging en Watersportvereniging Amstelmeer dit toffe evenement voor mensen met een beperking vanaf 16 jaar.

Tussen 8:30 uur en 9:00 uur kun je binnenlopen bij Watersportvereniging Amstelmeer, waar je een lekker kopje koffie of thee kunt halen. Om 9:30 uur begint het inschepen. In de haven liggen een aantal prachtige sloepen klaar, waarop deelnemers een mooi plekje kunnen vinden. Rina Blondeau van Team Sportservice Noordkop is enthousiast over de tocht: “Het is altijd leuk om de deelnemers samen met de schippers door alle uithoeken van het Amstelmeer te zien varen." Als iedereen er klaar voor is, zeilen de deelnemers de haven uit en wiegen ongeveer anderhalf uur over de golven.

Lekkere lunch en zeilplezier
Tijdens de tocht wordt er een heerlijke lunch verzorgd voor de deelnemers. En natuurlijk staat er nasi op het menu. Na de lunch stapt iedereen nogmaals in de sloep voor een tweede tocht. Met de wind in de haren waait je hoofd lekker leeg en kun je heerlijk genieten van het mooie landschap om je heen. Rina Blondeau hoopt dit jaar weer op een mooie tocht: “De laatste jaren hadden we mooi weer, goede wind en enthousiaste deelnemers, daar zetten we dit jaar weer op in!” Rond 15.30 uur meren de sloepen weer aan in de haven.
Wil je helpen? Dat kan. De schippers waarderen de hulp van de passagiers tijdens het zeilen.

Meezeilen? Meld je aan!
Zeil lekker mee op deze geheel verzorgde dag. Aanmelden kan bij Rina Blondeau via rblondeau@teamsportservice.nl. Je betaalt voor de hele dag 20 euro per persoon.

dinsdag 10 september

Historische Hereniging WieringenOpenstelling archief van 13:30 tot 16:30 uur

Het archief is van mei t/m augustus gesloten voor bezoekers, behalve op afspraak.
U bent van harte welkom om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Wieringen. Er zijn veel foto’s, oude boeken, landkaarten, genealogieën en nog veel meer. Tot ziens op de bovenverdieping van de bibliotheek in Parkzicht. (Ingang via Beatrixstraat)
woensdag 18 september

Muzikale avond, opening van het seizoen Vrouwen van Nu Wieringen
We openen het najaarsseizoen opnieuw met muziek omdat dit bij onze leden goed in de smaak valt. We maken er weer een feestelijke avond van. Gasten zijn van harte welkom om met ons mee te genieten.
Datum: 18 september 2024;
Aanvang 20.00 uur;
Locatie: café Waddenzee, Westerlanderweg 47 te Westerland;
Gasten zijn van harte welkom;
Entree leden: € 9,=, niet leden € 12,= (dit is inclusief koffie/thee vooraf en consumptie in de pauze.
Meer weten over onze vereniging? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com of www.vrouwenvannu.nl/wieringen
zaterdag 28 september

Historische Hereniging Wieringen extra openstellingOpenstelling archief van 13:30 tot 16:30 uur

Het archief is van mei t/m augustus gesloten voor bezoekers, behalve op afspraak.
U bent van harte welkom om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Wieringen. Er zijn veel foto’s, oude boeken, landkaarten, genealogieën en nog veel meer. Tot ziens op de bovenverdieping van de bibliotheek in Parkzicht. (Ingang via Beatrixstraat)
dinsdag 8 oktober

Historische Hereniging WieringenOpenstelling archief van 13:30 tot 16:30 uur

Het archief is van mei t/m augustus gesloten voor bezoekers, behalve op afspraak.
U bent van harte welkom om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Wieringen. Er zijn veel foto’s, oude boeken, landkaarten, genealogieën en nog veel meer. Tot ziens op de bovenverdieping van de bibliotheek in Parkzicht. (Ingang via Beatrixstraat)
woensdag 16 oktober

Schrijfster Afra Beemsterboer bij Vrouwen van Nu WieringenAfra Beemsterboer publiceerde bij uitgeverij Westfriesland al vijf romans. Haar hele oeuvre is inmiddels groot. De schrijfster debuteerde in 1990. Afra woont inmiddels in Broek op Langedijk en verdeelt haar aandacht tussen haar werk, kinderen, huis en het schrijven van romans.
Schrijven loopt als een rode draad door haar leven, het ene moment wat dunner dan het andere. 'Ik heb het bekeken als een hobby, als een heerlijke bezigheid naast mijn werk', schrijft Afra op haar website.
In april 2023 kwam haar laatste boek uit: 'De tuin van Teun'. Verder schreef ze onder andere de boeken: Met de stroom mee (2020), De Muurbloem (2013), Het verborgen huis (2006), een verhalenbundel en meer.
Datum: 16 oktober 2024;
Aanvang 20.00 uur;
Locatie: café Waddenzee, Westerlanderweg 47 te Westerland;
Gasten zijn van harte welkom;
Entree leden: € 9,=, gasten € 12,= (dit is inclusief koffie/thee vooraf en consumptie in de pauze.
Meer weten over onze vereniging? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com of www.vrouwenvannu.nl/wieringen
dinsdag 12 november

Historische Hereniging WieringenOpenstelling archief van 13:30 tot 16:30 uur

Het archief is van mei t/m augustus gesloten voor bezoekers, behalve op afspraak.
U bent van harte welkom om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Wieringen. Er zijn veel foto’s, oude boeken, landkaarten, genealogieën en nog veel meer. Tot ziens op de bovenverdieping van de bibliotheek in Parkzicht. (Ingang via Beatrixstraat)
woensdag 20 november

Muzikaal- en theaterspektakel DOREMIcheal bij Vrouwen van Nu Wieringen
Een muzikaal- en theaterspektakel met Michiel Hoogendijk, de pianist op wielen. Dit wordt een super gezellige middag. Wilt u als gast meegenieten, u bent van harte welkom.
Datum: 20 november 2024;
Aanvang 15.00 uur;
Locatie: café Waddenzee, Westerlanderweg 47 te Westerland;
Gasten zijn van harte welkom;
Entree leden: € 9,=, gasten € 12,= (dit is inclusief koffie/thee vooraf en consumptie in de pauze.
Meer weten over onze vereniging? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com of www.vrouwenvannu.nl/wieringen
vrijdag 8 december

Bingo in het Dorpshuis Hippolytushoef

Bingo in het Dorpshuis Hippolytushoef

Een gezellige avond met mooie prijzen. 1 boekje kost € 7,-- , dit is voor 10 rondes.
Het laatste vel is voor een geldprijs ronde, deze prijs kan oplopen tot € 150,-- bij meer dan 60 deelnemers. De drankjes worden door onze vrijwilligers verzorgd. Kom eens gezellig binnen.

Deze avond wordt georganiseerd door de Dörper Activiteiten Sociëteit ( de D.A.S. )
dinsdag 10 december

Historische Hereniging WieringenOpenstelling archief van 13:30 tot 16:30 uur

Het archief is van mei t/m augustus gesloten voor bezoekers, behalve op afspraak.
U bent van harte welkom om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Wieringen. Er zijn veel foto’s, oude boeken, landkaarten, genealogieën en nog veel meer. Tot ziens op de bovenverdieping van de bibliotheek in Parkzicht. (Ingang via Beatrixstraat)
woensdag 18 december

Kerstviering in de Nicolaaskerk Westerland Vrouwen van Nu Wieringen
Kerstviering in de Nicolaaskerk Westerland.
Een intieme kerstviering met muziek en verhalen in het mooie kerkje van Westerland.
Datum: 18 december 2024;
Aanvang: 15.00 uur;
Locatie: Nicolaaskerk Westerland;
Entree leden: € 9,=, gasten € 12,= (dit is inclusief koffie/thee vooraf en consumptie in de pauze.
Meer weten over onze vereniging? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com of www.vrouwenvannu.nl/wieringen
Zondag: Zondagochtendcafé

WIERINGERWERF - Gezelligheid staat hoog in het vaandel van de Cultuurschuur, Loggersplein 1. Bij de vele activiteiten in de Cultuurschuur is het uiteraard meestal heel gezellig, maar wel gebonden aan een bezoek aan film, theater of lidmaatschap van een club.

Deze gezelligheid is ook zomaar vrijblijvend te vinden tijdens het Zondagochtendcafé. Om 10:30 uur staat de koffie klaar en zijn er enkele vrijwilligers om gasten te ontvangen.
Iedereen is van harte welkom om even langs te komen. Een leuk gesprek, een nieuwe ontmoeting, een spelletje of gewoon samen genieten van de mooie hal en de expositie die er altijd is.

Klik hier voor meer activiteiten in de CultuurschuurMaandag: Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

• Hippolytushoef, Parkzicht, Parkzicht 3 - 9:30 tot 12:00 uur
• Anna Paulowna, Pastorie Hervormde Kerk, Molenvaart 23 - 9:30 tot 16:00 uur
• Den Oever, Vikingschip, Robbenoordstraat 11a - 13:30 tot 16:00 uur

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar.
Meer informatie:
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail: annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Hippolytushoef: Tel.: 0227 591570 - Mail: wieringen@wonenpluswelzijn.nl.Maandag: Lunchcafé de Oude School

WIERINGERWAARD - Lunchcafé de Oude School is een gezellige plek waar men lekker kan lunchen en gezellig samen kan zijn! Met elkaar wordt er, naar eigen mogelijkheden en interesse en wat bij jou past, gekeken naar wat we gaan lunchen en wie wat wil gaan doen.

De sfeer is ontspannen en informeel. Er is geen vast programma maar wel een fijne structuur en ondersteuning. Het lunchcafé is er voor mensen van alle leeftijden, voor alle inwoners van Hollands Kroon, die het fijn vinden middels het bereiden van een lunch samen bezig te zijn, contacten op te bouwen en om het gezellig met elkaar te hebben.

Lunchcafé Wieringerwaard is iedere maandag van 10:30 uur tot 13:00 uur in de Oude School, Populierenlaan 23a in Wieringerwaard. De bijdrage voor de lunch is € 2,50 euro per keer. Voor aanmelding en meer informatie over het Lunchcafé Wieringerwaard kunt u contact opnemen met Eva Bos, welzijnsconsulent Wonen Plus Welzijn op telefoonnummer 06 8209 0045.Dinsdag: Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

• Stroe, Wieringer Eilandmuseum, Stroeërweg 39 - 9:30 tot 16:00 uur
• Wieringerwerf, Cultuurschuur, Loggersplein 1 - 9:30 tot 11:30 uur (1e en 3e dinsdag)
• Slootdorp, Dorpshuis Slootdorp, Pastoor Braakstraat 1 - 13:30 tot 16:00 uur
• Middenmeer, Kroonwaard, Kroonwaard 1 - 13:30 tot 16:00 uur

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar.
Meer informatie:
Servicepunt Hippolytushoef: Tel.: 0227 591570 - Mail:
wieringen@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Wieringerwerf: Tel.: 0227 600079 - Mail: wieringermeer@wonenpluswelzijn.nl.
Dinsdag en vrijdag: Naaiatelier en Klussen

MIDDENMEER - Ben je graag creatief bezig of help je graag bij het uitzoeken van tweedehandsspullen, dit kan bij de matchgroepen van Wonen Plus Welzijn bij het Boetje van Present, Brugstraat 32. Heb je nog geen ervaring hierin? Geen probleem! Het doel is gezellig samen zijn, lekker bezig zijn en nieuwe mensen leren kennen van allerlei leeftijden.

In het Naaiatelier worden zo nodig kleine reparaties gedaan aan kledingstukken die worden binnengebracht. Daarnaast maken ze op dit moment tassen voor verkoop in kringloopwinkel het Boetje. Maar je kunt ook leren naaien of zelf creatief bezig zijn.

Het Naaiatelier is iedere dinsdag en vrijdagochtend van 9:30-12:00 uur en het Klussen is op vrijdagochtend op dezelfde tijd.

Meer informatie of aanmelden: Neem contact op met Caroline de Vries (Welzijnsconsulent Wonen Plus Welzijn) op telefoonnummer 06 2551 3804 of via
wieringermeer@wonenpluswelzijn.nl.Dinsdag: Informatiepunt Digitale Overheid

WIERINGERWERF / NIEUWE NIEDORP - Steeds meer dingen van de overheid moet u zelf via het internet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van een rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. Het is dan wel fijn als iemand u hierbij op weg helpt. Daarom is er in de bibliotheek een informatiepunt voor digitale vragen.

U vindt het informatiepunt in de bibliotheek. In Wieringerwerf is dat in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 en in Nieuwe Niedorp in de bibliotheek aan de Trambaan 10. Hier kunt u van 10:00-12:00 uur langskomen met uw digitale vragen. Heb je vragen over de digitale overheid zoals het aanvragen van Digi-D, een afspraak regelen voor het verlengen van je rijbewijs, studiefinanciering enz. kom dan langs! Je bent welkom zonder afspraak, het is gratis en iedereen is welkom. Een medewerker helpt u graag.Een medewerker helpt u graag.
Als u eenmaal weet hoe het werkt via de computer, is het misschien minder moeilijk dan u eerst dacht
Naast het informatiepunt is er ook een digitaal Pools informatiepunt (
Punkt Informacyjny) omdat er veel Poolse arbeidsmigranten in de gemeente wonen en werken.
Dinsdag: Sjoelen bij DAS-RAAK

HIPPOLYTUSHOEF - Sjoelclub DAS-RAAK speelt vanaf 13:30 uur in Dorpshuis Hippolytushoef.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Liefhebbers kunnen op dinsdagmiddag vanaf 13:00 uur komen kennismaken (en een potje meespelen). Zie
www.dorpshuis-hippolytushoef.nl.Dinsdag: Wandelmiddag

ANNA PAULOWNA - Wekelijks op dinsdagmiddag kan een ieder die daar zin in heeft meewandelen met Vrouwen van Nu. De groep vertrekt om 13:30 uur vanaf het parkeerterrein van BKC/DOKEV voor een gezonde wandeling van ongeveer 1 uur.

U hoeft zich niet aan of af te melden en er zijn geen kosten aan verbonden. Aangezien het geheel vrijblijvend is kan het ook wel eens voorkomen dat er geen mede-wandelaars zijn.

Meer informatie:
vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.Dinsdag: Digitaal ontmoeten

Elkaar ontmoeten, maar dan digitaal

HOLLANDS KROON - Wonen Plus Welzijn heeft buiten het 'live' ontmoeten ook de mogelijkheid om elkaar digitaal te ontmoeten via Skype. Thuis vanaf uw eigen woonkamer kunt u meedoen aan deze digitale ontmoetingen. Zij staan in het teken van leuke & interessante gesprekken, ontmoeting maar vooral van ontspanning en gezelligheid en verbinding.

Elke dinsdag van 15:30 tot 17:00 uur is het Matchcafé, een onlinebijeenkomst waar je een match kunt maken met iemand met dezelfde interesses om samen iets te ondernemen en wordt er eens in de maand live afgesproken op een gezellige locatie in Hollands Kroon

Aanmelden kan via tel. 0224-273140 of e-mail
info@wonenpluswelzijn.nlof onlineactiviteiten@wonenpluswelzijn.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mail en Skypenaam (indien u deze heeft).

Voor digitaal ontmoeten is een tablet, smartphone of computer/laptop nodig en het programma Skype. Tablets zijn gratis in bruikleen verkrijgbaar via Wonen Plus Welzijn via tel. 0224-273140 of e-mail info@wonenpluswelzijn.nl.
Voor aanvang krijgt u uitleg over hoe alles werkt.Woensdag: Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

• Kreileroord, De Doorbraak, Bollenstraat 24 - 9:30 tot 11:30 uur
• Hippolytushoef, Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4 - 9:30 tot 12:00 uur
• Breezand, De Carrousel, Pastoor Verhoeffpark 10a - 9:30 tot 12:00 uur
• Lutjewinkel, matchgroep De Kolk, Weereweg 32 - 9:30 tot 16:00 uur

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar.
Meer informatie:
Servicepunt Hippolytushoef: Tel.: 0227 591570 - Mail:
wieringen@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail: annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Nieuwe Niedorp: Tel.: 0224 542660 - Mail: niedorp@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Wieringerwerf: Tel.: 0227 600079 - Mail: wieringermeer@wonenpluswelzijn.nl.Woensdag: Informatiepunt Digitale Overheid

ANNA PAULOWNA / HIPPOLYTUSHOEF - Steeds meer dingen van de overheid moet u zelf via het internet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van een rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. Het is dan wel fijn als iemand u hierbij op weg helpt. Daarom is er in de bibliotheek een informatiepunt voor digitale vragen.

U vindt het informatiepunt in de bibliotheek. In Anna Paulowna is dit in MFA De Ontmoeting, De verwachting 13 (geopend van 10:00-12:00 uur) en in Hippolytushoef in de bibliotheek in Parkzicht 7 (geopend van 14:00-16:00 uur). Heb je vragen over de digitale overheid zoals het aanvragen van Digi-D, een afspraak regelen voor het verlengen van je rijbewijs, studiefinanciering enz. kom dan langs! Je bent welkom zonder afspraak, het is gratis en iedereen is welkom. Een medewerker helpt u graag.
Als u eenmaal weet hoe het werkt via de computer, is het misschien minder moeilijk dan u eerst dacht
Naast het informatiepunt is er ook een digitaal Pools informatiepunt (
Punkt Informacyjny) omdat er veel Poolse arbeidsmigranten in de gemeente wonen en werken.Woensdag: Soos

DEN OEVER - De Wieringer Activiteitenvereniging organiseert iedere woensdagmiddag om 13:00 uur Soos in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Naast biljarten liggen de klaverjaskaarten klaar om opgepakt te worden en staan er diverse spellen te wachten om gespeeld te worden.

Wilt u meer weten over de vereniging neem dan contact op met secretaris Joop Hoving, telefoon 0227-593561 of email:
secretariaatwav@gmail.com.Woensdag en vrijdag: Internetcafé Keijzershoff

ANNA PAULOWNA - Vrijwilligers staan in Internetcafé Keijzershoff paraat bij al uw vragen op het gebied van het werken met computers als laptops en tablets. Ook kleine technische problemen proberen ze op te lossen en ze geven adviezen voor reparatie of aankoop.

Verder zijn er cursussen voor wie bijv. meer wil weten over het werken met Windows of tekstverwerken met Word. Natuurlijk helpen ze ook graag bij administratieve werkzaamheden met websites van de overheid, het ziekenhuis, etc. Denk hierbij aan zaken als het aanvragen van een DIGID, het regelen van zaken van bijv. Ziggo of KPN.

U bent welkom op woensdag of vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur in Keijzershoff, Vreedenhoff 66 in Anna Paulowna.
Wilt u informatie of een afspraak maken?
• Voor de woensdag kunt u mailen met dhr. C. Bakker,
cjbonline@quicknet.nl.
• Voor de vrijdag kunt u mailen met dhr. H. Zijlmans, ick002@outlook.com.Woensdag: Digitaal ontmoeten

Elkaar ontmoeten, maar dan digitaal

HOLLANDS KROON - Wonen Plus Welzijn heeft buiten het 'live' ontmoeten ook de mogelijkheid om elkaar digitaal te ontmoeten via Skype. Thuis vanaf uw eigen woonkamer kunt u meedoen aan deze digitale ontmoetingen. Zij staan in het teken van leuke & interessante gesprekken, ontmoeting maar vooral van ontspanning en gezelligheid en verbinding.

Elke woensdagochtend van 9:30 tot 11:00 uur is ActiviteitOnline, een bijeenkomst waar allerlei activiteiten met elkaar worden gedaan, zo wordt er bijvoorbeeld online gekookt en gegeten.

Aanmelden kan via tel. 0224-273140 of e-mail
info@wonenpluswelzijn.nlof onlineactiviteiten@wonenpluswelzijn.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mail en Skypenaam (indien u deze heeft).

Voor digitaal ontmoeten is een tablet, smartphone of computer/laptop nodig en het programma Skype. Tablets zijn gratis in bruikleen verkrijgbaar via Wonen Plus Welzijn via tel. 0224-273140 of e-mail info@wonenpluswelzijn.nl.
Voor aanvang krijgt u uitleg over hoe alles werkt.Woensdag: Creativiteitsclub

DEN OEVER - De creativiteitsclub in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, is iedere woensdagochtend van 9:00 tot 12:00 uur.

Onder het genot van een bakkie koffie of thee is er de mogelijkheid om van alles en nog wat te doen: breien, haken, borduren, 3d kaarten maken, of kartonnage noem maar op. De dames zijn van alle markten thuis.
Kom eens een ochtend gratis langs. Voor de kosten hoeft u niet thuis te blijven, die zijn slechts 4 euro per ochtend, inclusief koffie of thee. U zult wel zelf uw materiaal moeten meenemen.Donderdag: Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

• Stroe, Wieringer Eilandmuseum, Stroeërweg 39 - 9:30 tot 16:00 uur
• Den Oever, Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, matchgroep samen eten - 16:30 tot 19:30 uur
• Middenmeer, 't Posthuis, Poststraat 16 - 9:30 tot 11:30 uur (1e en 3e donderdag)
• Wieringerwerf, Cultuurschuur, Loggersplein 1 - 13:30 tot 16:00 uur
• Wieringerwaard, De Oude School, Populierenlaan 23a - 13:30 tot 16:00 uur
• Nieuwe Niedorp, ontmoetingsruimte van de Nijerop (36A) - 13:30 tot 16:00 uur
• 't Veld, De Harmonie, Oranjelaan 59 - 9:30 tot 12:00 uur

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar.
Meer informatie:
Servicepunt Hippolytushoef: Tel.: 0227 591570 - Mail:
wieringen@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Wieringerwerf: Tel.: 0227 600079 - Mail: wieringermeer@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail: annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Nieuwe Niedorp: Tel.: 0224 542660 - Mail: niedorp@wonenpluswelzijn.nl.Donderdag: Creaclub DoeMee

WIERINGERWAARD - Creaclub DoeMee is iedere donderdagochtend van 9:30-12:00 uur te vinden in de Zwanenzaal van De Oude School, Populierenlaan 23a.

Er wordt door deze groep onder andere geschilderd en gemozaïekt, er worden kaarten gemaakt, aan diamond painting gedaan en gebreid of gehaakt. Iedere deelnemer van de groep neemt eigen werk mee van huis en onder het genot van een kopje koffie of thee wordt er aan de verschillende creatieve projecten gewerkt.


Doordat er zoveel verschillende technieken gebruikt worden, inspireren de deelnemers elkaar en leren van elkaar. Ook is er natuurlijk ruimte voor een gezellig gesprek en een goed verhaal.
De kosten voor een ochtend bedragen € 2,00.
Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten, loop dan gerust eens binnen. Je bent van harte welkom!Donderdag: Soos in Dorpshuis Hippo

HIPPOLYTUSHOEF - Iedere donderdag van 13:30 tot 17:00 uur is er Soos in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4.

Een kaartje leggen, een partijtje biljarten en darten. Het is natuurlijk ook prima om even een bakkie te doen en een praatje te maken.
Het dorpshuis heft geen entree en wil het zo laagdrempelig mogelijk houden, iedereen is welkom.

Alle activiteiten in het dorpshuis zijn na te lezen op
dorpshuis-hippolytushoef.nl.Donderdag: Voorleescafé

Genieten van een mooi verteld verhaal is voor alle leeftijden

NIEUWE NIEDORP - Voorlezen alleen voor kinderen? Echt niet! Genieten van een mooi verteld verhaal is voor alle leeftijden. Daarom organiseert Wonen Plus Welzijn elke week van 14:00 uur tot 15:30 uur een voorleescafé in het servicepunt van Wonen Plus Welzijn in de Koppeling, Watersnip 72.Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee kunt u in alle ontspannenheid genieten van het verhaal dat wordt voorgelezen. Na afloop is er nog gelegenheid tot napraten.

Heeft u behoefte aan een relaxed uurtje? Even alleen maar luisteren en nergens anders aan denken. Even helemaal in het verhaal zitten en alles om u heen vergeten? Dan is het voorleescafé er voor u! Komt u ook? Meld u dan aan bij het servicepunt Nieuwe Niedorp via telefoonnummer 0224-542660 of stuur een mail naar
niedorp@wonenpluswelzijn.nl.Donderdag: Digitaal ontmoeten

Elkaar ontmoeten, maar dan digitaal

HOLLANDS KROON - Wonen Plus Welzijn heeft buiten het 'live' ontmoeten ook de mogelijkheid om elkaar digitaal te ontmoeten via Skype. Thuis vanaf uw eigen woonkamer kunt u meedoen aan deze digitale ontmoetingen. Zij staan in het teken van leuke & interessante gesprekken, ontmoeting maar vooral van ontspanning en gezelligheid en verbinding.

Iedere donderdag van 14:30 tot 16:00 uur kunt u meedoen aan Kopje thee met WPW, met een kop thee wordt er bijgepraat over alles wat speelt en beweegt in ieders leven.

Aanmelden kan via tel. 0224-273140 of e-mail
info@wonenpluswelzijn.nlof onlineactiviteiten@wonenpluswelzijn.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mail en Skypenaam (indien u deze heeft).

Voor digitaal ontmoeten is een tablet, smartphone of computer/laptop nodig en het programma Skype. Tablets zijn gratis in bruikleen verkrijgbaar via Wonen Plus Welzijn via tel. 0224-273140 of e-mail info@wonenpluswelzijn.nl.
Voor aanvang krijgt u uitleg over hoe alles werkt.Donderdag: Kookcafé

Een gezellige plek waar men lekker kan koken en gezellig samen eet!

DEN OEVER - Het kookcafé in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, is er voor alle inwoners van Hollands Kroon, die net wat extra behoefte hebben aan contact. Vind je het bijvoorbeeld lastig om onder de mensen te zijn? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van gezonde keuzes? Wil je juist meer leren samenwerken, of meer structuur in de dag krijgen? Dan is het kookcafé echt wat voor jou! Er is geen vast programma, maar wel een fijne structuur en ondersteuning.


Op elke donderdag van 17:00 uur tot 19:30 uur is het kookcafé in het Vikingschip in Den Oever geopend. Per week wordt er met elkaar gekeken wat we gaan bereiden en wie wat wil gaan doen. Naar eigen mogelijkheden en interesse en wat bij jou past. Het kookcafé is geen open inloop.
Wij vragen een bijdrage van € 4,00 per keer voor de maaltijd.

Voor aanmelding en meer informatie over het kookcafé Vikingschip kun je contact opnemen met Anja de Jong, welzijnsconsulent Wonen Plus Welzijn op telefoonnummer 06 8281 9173.Vrijdag: Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

• Anna Paulowna, matchgroep, Pastorie Hervormde Kerk, Molenvaart 23 - 9:30 tot 16:00 uur
• Anna Paulowna, Keijzershof, Vreedenhoff 66 - 9:30 tot 12:00 uur

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar.
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail:
annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl.Vanaf vrijdag 3 november start de BUURTKAMER

Elke vrijdag is iedereen welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.
Er is tijd en ruimte om gratis een kopje koffie of thee te drinken, een praatje te maken of een spel te spelen.
Er is een poolbiljart, een tafelvoetbalspel, een sjoelbak en meer.

Locatie: ‘The Gate’, het gebouw achter de Filadelfia Kapel,
Beltstraat 7-9, Hippolytushoef
Vrijdag: Soos

HIPPOLYTUSHOEF - De Wieringer Activiteitenvereniging organiseert iedere vrijdagmiddag om 13:00 uur Soos in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4.

Naast biljarten liggen de klaverjaskaarten klaar om opgepakt te worden en staan er diverse spellen te wachten om gespeeld te worden.

Wilt u meer weten over de vereniging neem dan contact op met secretaris Joop Hoving, telefoon 0227-593561 of email:
secretariaatwav@gmail.com.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Actueel...
20-04-2024 Match Bloemendagen en Doet & Ontmoet Waarland
20-04-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
20-04-2024 Uitslagen Skuuf An
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
(advertentie)